Yoshikigoi’s successen en plannen deel 1

Jos Aben laat zich door Engel Kromhout van der Meer interviewen via e-mail, welkom in de digitale wereld… Wij plaatsen hieronder een deel van het interview. Het volledige interview kunt u lezen op de website van KoiQuestion.

Engel:

Hallo Jos, leuk dat jij je op de email-manier wilt laten interviewen voor KoiQuestion. De eerste en laatste keer dat wij elkaar ontmoet hebben was ergens in augustus. Tijdens ons verblijf bij jou op de farm heb jij verteld dat er grote uitbreidingsplannen waren om een nieuw supermodern Koihuis te bouwen om jouw oogst in te laten overwinteren. Op het moment ben je druk bezig met de bouw hiervan, kun jij vertellen hoe de vorderingen zijn?

Jos:

Inmiddels is het gedeelte wat we wilden bouwen voor de winter klaar en overdekt. Dit is echter slechts een vierde van het geheel geplande Koihuis. Wat nu klaar is, is een nieuw gedeelte van 40 x 10 meter. Het geheel geplande Koihuis word 100 x 20 meter.

Engel:

Hoeveel vijvers komen in het Koihuis en hoeveel liter bevatten zij? Hoeveel Koi kan deze ruimte gemiddeld bevatten?

Jos:

In dit gedeelte hebben we 8 bassins van 50.000 liter per bassin en allemaal separaat gefilterd. Afhankelijk van de grote van de vissen kunnen deze dus bezet worden. Nu hebben we in de eerste 4 bassins 5000 tosai per bassin en in de andere 4 bassins ongeveer 350 nisai per bassin. De totale inhoud die we dus nu bij gekregen hebben is 400.000 liter water. Daarnaast hadden we al een grote binnenruimte voor onze vissen met een inhoud van 550.000 liter water. De nieuwe ruimte geeft ons dus ineens haast de dubbele capaciteit.

Engel:

Verwarm je de vijvers, zo ja hoe?

Jos:

Het nieuwe Koihuis word wel verwarmd, maar niet meer dan 10-13 graden Celsius. Het oude Koihuis word duidelijk meer verwarmd. Hierin bevinden zich ook onze Tategoi Tosai en deze willen we graag tijdens de winter door laten groeien. Hierin bevinden zich ongeveer 5000 Tosai die we op 22 a 24 graden door de winter houden. Na de winter zullen deze Tosai met ongeveer 10 maanden tussen de 25 tot 40 cm zijn. We verwarmen het water met zeer grote heaters gestookt op kolen.

Engel:

Hoe filter je de vijvers, is dit anders dan in het oudere Koihuis en belangrijk voor onze lezers: waarom filter jij zoals je filtert?

Jos:

Ik filter uitsluitend met Japanse matten. Door de jaren heen heb ik zo goed als alle filtermedia getest en kom toch altijd weer bij de Japanse mat uit als het beste medium. Indien de bioloog (Japanse mat) schoon gehouden kan worden en dus niet dichtslibt is er voor mij geen beter medium. Ik heb inmiddels wel alle filters en media uitgetest van Metala matten, Red-X matten, Kaldness, beadfilters en hoe ze ook allemaal mogen heten, maar geen effectiever medium gevonden dan de Japanse mat. Wij hebben een nogal zwaar voerregime en komen toch altijd weer voor onplezierige verrassingen te staan bij andere filtermediums. Onze filters zijn wel groot (ongeveer 30% van de bassin-inhoud). Ook word elk bassin apart gefilterd. Daarnaast word elk bassin elke week minimaal één a twee keer voor 80% ververst.

In het nieuwe Koihuis waar de vissen kouder gehouden worden, loopt constant nieuw water bij van 12-15 graden. Deze bakken worden dus constant ververst. Op alle bakken is vloerverwarming aangebracht die we elk apart sturen op de gewenste temperatuur. In twee van de bassins worden trommelfilters aangebracht en ook zijn we nu in gesprek met de nieuwste bandfilter als voorfilter. In de toekomst word dat voorfilter gekozen wat in de komende testen het beste resultaat geeft. De trommelfilter is ingesteld op 60 micron en de bandfilter gaat tot 6 micron voorfiltering. Het uiteindelijke resultaat hangt daarbij met meer zaken samen dan enkel hoe fijn het vuil afgevangen word. Ook wordt dan gekeken naar het kleurbehoud van de vissen, c.q. huidkwaliteit. Daarmee bedoel ik dat we ook gaan vergelijken hoe en of de huidkwaliteit in stand blijft bij deze beide voorfilters.

Engel:

Je hebt al op internet laten zien dat je zeer mooie variëteiten gekweekt hebt. Zo hebben wij al mooie Beni Kikokuryu en mooie Asagi voorbij zien komen. Welke Koi voldoen buitengewoon aan jouw verwachtingen?

Jos:

We proberen om zoveel mogelijk variëteiten te kweken, zodat we aan onze afnemers een zo breed mogelijk scala aan kunnen bieden. Enkele variëteiten waar we echter toch wel om bekend staan, zijn: Yuki Asagi, Beni Kikokuryu, Beni Kumonryu, Doitsu Ochiba en Doitsu Hariwake. Dit zijn toch wel de variëteiten waar we onze Yoshikigoi stempel op gezet hebben. De laatste jaren hebben we ons ook zeer intensief bezig gehouden met de Showa kweek en ook daarin zijn de ontwikkelingen zeer positief te noemen. Ook hou ik er wel van om de Koiwereld te verrassen met geheel nieuwe variëteiten. Drie jaar op rij Most Unique Koi winnen op de Holland Koi Show in Arcen is daar een mooi voorbeeld van.

Engel:

Wanneer kunnen wij bij onze dealers in Nederland terecht voor de echte Yoshikigoi, en vooral waar?

Jos:

We zijn inmiddels bezig met een lijst aangaande de dealers in Nederland en ook daarbuiten. Deze komt dit voorjaar nog op onze site te staan. Maar inmiddels is Yoshikigoi op diverse plaatsten verkrijgbaar in Nederland.

Engel:

Tijdens ons bezoek bij jou op de farm vertelde je dat er nog meer vijvers bij gegraven zullen worden. Hoe concreet zijn deze plannen?

Jos:

Ook daar is inmiddels al de eerste aanzet in gedaan. Er worden tijdens de wintermaanden weer 4 vijvers bij gegraven van ongeveer 9000 kuub (9.000.000 liter water!) per vijver. Er zijn er daarna nog een 10 meer waar we de vergunningen voor hebben liggen. Deze zijn echter groter en ongeveer 14.000 kuub per vijver. Ook zijn we inmiddels weer bezig met de aanvraag van 100 extra Tosai vijvers van 1.5 miljoen liter per stuk. Deze worden in de komende jaren nog bijgebouwd. Inmiddels hebben we 50 Tosai vijvers voor de jongbroed van 1.5 miljoen liter water per vijver. Daarnaast nog een 7 tal grote vijvers tussen de 0.5 hectare en 1.5 hectare. Onze grootste vijvers zijn echter een viertal stuks van 1.5 tot 3.5 hectare per vijver. Om een idee te hebben hoe men zich een hectare water moet voorstellen: een vijver van 1 hectare bevat bij 2 meter waterdiepte ongeveer 20.000.000 liter water.

Engel:

Bij ons vorige bezoek heb je onze lezers een Koi beloofd als prijs op de decemberquiz. Dit vonden wij een leuk initiatief. Hoewel het woord “leuk” wel een understatement is want ik denk dat iedereen wel een Yoshikigoi in zijn vijver zijn/haar rondjes wil laten zwemmen! Inmiddels is al bekend dat het een Ginrin Chagoi geworden is die je beschikbaar stelt. Hoe komt deze Koi bij de lezer in zijn vijver, er van uitgaand dat er eerst weer een betere temperatuur moet zijn, dus voorjaar 2014!

Jos:

Tja, hoe doe ik dat? Wel het lijkt mij het makkelijkst dat degene die de Ginrin Chagoi wint hem zodra de temperatuur het toelaat in Grubbenvorst ophaalt. Wij hebben nog wel contact op welke datum deze dame naar Grubbenvorst verhuist!

door: Engel Kromhout van der Meer
Engel is hobbyist in hart en nieren, recht door zee (woont dan ook in IJmuiden), maar kan ook zeer verfijnd te werk gaan wanneer het op zijn andere passie – de bonsai – aankomt. De olijke gemeenteambtenaar is vooral gedreven de mens achter de hobbyist te leren kennen, waarbij Jambers zijn inspirator is geweest.

Bronnen: KoiQuestion & Engel Kromhout van der Meer