Kikokuryu/Beni Kikukuryu

Kikokuryu - YoshikigoiDe Kikokuryu was in eerste instantie eigenlijk een bijproduct van de kweekresultaten van de Beni Kumonryu. Bij de kweek voor de Beni Kumonryu kwamen ook Koi voor die wij nu kennen als de Kikokuryu. Inmiddels is deze bloedlijn al net zo veredeld als de Beni Kumonryu.

Inmiddels zijn de Kikokuryu en de Beni Kikokuryu wel veel stabieler als in het verleden. In het verleden hadden ook deze twee varieteiten vaak hetzelfde probleem als de Kumonryu. Namelijk het veranderen van de

patronen. Tegenwoordig is dit duidelijk veel minder het geval.

Ook is er nog een duidelijk verschil met de (Beni) Kumonryu en (Beni) Kikokuryu, namelijk dat de Kikokuryu een metallic vis is. De metallic vererving van de Kikusui heeft hier natuurlijk een grote rol gespeeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Beni Kikokuryu - YoshikigoiBij de Beni Kikokuryu is getracht om de zwart witte Kikokuryu ook van rood te voorzien.

De Beni Kikokuryu is net als de Kikokuryu een metallic Koi. Meestal zie je dat de Beni Kikokuryu uit 3 à 4 kleuren bestaat. Namelijk goudrood, zwart, grijs en wit. Minder vaak zie je ze in de kleuren rood, grijs, wit en zwart.

Deze variëteit is ontstaan net zoals de Beni Kumonryu door kruisingen van de Kumonryu en de Kikusui. Het doel is en was om een Kumonryu te verkrijgen zonder wit maar met rood en tevens stabieler voor veranderingen dan de Kumonryu. In het begin was dus ook deze varieteit minder stabiel.

Dit weerhield de enorm opgelopen populariteit voor deze Koi echter niet. En men moet ook zeggen dat goede exemplaren een lust zijn voor het oog om te zien. Vooral de meestal grijszwarte kleur in kontrast met de felle rode of goudrode kleur van de geeft een droomachtig haast geschilderd tafereel.