Shusui

Shusui - YoshikigoiDe Shusui is de Doitsu variëteit van de Asagi en meteen ook de eerste Doitsu variëteit bij de Niskikigoi. Het was dus van alle Doitsu variëteiten de eerste die gekweekt werd. Het helderblauw op de gladde huid was destijds zo bijzonder dat men de Koi de bijnaam Shu (herfst) gaf. Hierdoor ontstond de naam Shusui.

Het rood was in het begin nog erg verward en of vaak zelfs niet eens aanwezig. De eerste exemplaren zoals we ze nu kennen ontstonden omstreeks 1930. Bij de Shusui kennen we drie soorten waaronder de Hanna Shusui, Hi Shusui en Ki Shusui.

Hanna Shusui
De Hanna Shusui is een Shusui waar het rood zich tussen de middenlijn (naturaal) en de schubben op de ruglijn bevind. Het rood op de buik staat hierbij los en dient te eindigen onder de middenlijn. Bij de beste Hanna Shusui mag het rood zich op geen van de vinnen bevinden.

Hi Shusui
Deze Shusui is overwegend rood. Het rood komt vanaf de buik opzetten en bedekt het gehele lichaam tot tegen de rugvin. Er zijn exemplaren die geheel inclusief de kop rood zijn. Maar het mooiste zijn toch wel die welke een wit hoofd hebben en waarbij alleen de aanzet van de vinnen rood is en de rest van de vinnen een helder witte kleur uitstralen. Een mooie gelijke plaatsing van het rood op beide kaken wordt bij de Shusui als zeer waardevol gezien.

Bij de Shusui is het belangrijk dat de schublijn op de rug in een rechte lijn ligt en de schubben mooi recht geplaatst achter elkaar liggen. Ook is het belangrijk dat de schubben meteen achter het hoofd beginnen en dat er geen ontbreken waardoor het patroon onderbroken wordt. De schubben moeten een mooie gelijke donker blauwe kleur hebben.

Bij een hogere PH waarde van het water kan de Shusui net als de Asagi uiteindelijk zeer donker worden en hierdoor ongeschikt voor eventuele koishows. Omdat juist andere variëteiten baat hebben bij een iets hogere PH (tussen de 7,5 en 8) worden de Shusui en Asagi vandaag de dag steeds meer op deze eisen gekweekt.

Een constante Shusui en/of Asagi is om deze reden echter op dit moment nog altijd een kostbare aangelegenheid. Vaak kan dit het verschil zijn tussen een 35 cm Shusui van 500,00 Euro en een van 35 cm die 2500 Euro kost. Ook is het zo dat de kleur rood duidelijk verschilt van de kleur rood van o.a. een Kohaku. Het rood van de Shusui moet helder en vuurrood zijn.

Ki Shusui
Bij de Ki Shusui zijn de tekeningen hetzelfde als bij de Hanna Shusui. Echter het rood van de Hanna Shusui is bij de Ki Shusui Geel. Deze Ki Shusui is tegenwoordig nog altijd uiterst zeldzaam.