Platinum Ogon

Platinum Ogon - YoshikigoiDe Platinum Ogon werd voor het eerst gekweekt rond 1965 en stond in de eerste jaren bekend onder de naam Hakin of Hokushoku Ogon. Naarmate de jaren verstreken werd deze variëteit beter bekend onder de naam Platinum Ogon of kort gezegd Platinum.

Het gehele lichaam dient een zuiver witte glans te hebben en vooral op het hoofd mag geen storende vleeskleurige en of gele schijn vertonen. De glans van de Platinum is de laatste jaren enorm verbeterd. Dit betekend dat een zuivere Platinum Ogon vaak ingezet wordt om bij andere variëteiten de dominante witte kleur te verkrijgen.

Jammer genoeg is de witte kleur erg dominant in zijn vererving en het zal dan ook nog jaren duren voordat dit tot de standaard en realiteit gaat behoren. Ook zijn er nog andere witte Koi die echter naar een andere naam luisteren.

Bijvoorbeeld de Nezo Ogon. Dit is een zilver witte Koi met een grijze schijn (Nezu Mi betekent Muis). Deze variëteit wordt tegenwoordig overschaduwd door de Platinum Ogon. Belangrijk is dat de Fukurin buitenste rand van de schubben) een gelijke kleur heeft.

Alle Hikari Mujimono zijn eenkleurige metallic Koi. De variëteiten welke hierin voorkomen zijn Yamabuki, Purachina ( Platinum ogon ) Orenji Ogon, Hi Ogon, Kin Matsuba, Gin Matsuba en Aka Matsuba.