Showa

Showa - YoshikigoiDe Showa Sanshoku is een zwarte Koi met rode en witte tekeningen

Ook deze variëteit wordt door ons meestal niet bij zijn volle naam genoemd, maar simpelweg afgekort tot de naam Showa. Naar mijn mening de meest geliefde vis bij de koiliefhebbers buiten Japan.

Tussen de tijd van de eerste Taisho Sanke en Showa Sanshoku zitten maar enkele jaren. Voor beide variëteiten stammen de eerste kweekresultaten uit omstreeks 1925. De eerste Showa komen uit een streek in Japan met de naam Showa. Hier werden door een kruising van Ki Utsuri en Kohaku de eerste Showa gekweekt. De streeknaam Showa is toen aan deze vis blijven plakken en tot vandaag de dag behouden gebleven.

De laatste jaren is de Showa net als de Sanke sterk verbeterd en je ziet dan ook niet zelden een Showa of Sanke met de hoogste titels aan de haal gaan, terwijl dit vroeger haast alleen weggelegd was voor de Kohaku. Zeker nu de Showa en de Sanke met duidelijke Kohaku kenmerken gekweekt worden.

Ook voor de Showa geldt dat deze in verschillende categorieën ondergebracht kunnen worden. Het grote verschil tussen Sanke en Showa is dat de Sanke geen zwart op het hoofd mag hebben en de Showa juist wel. Ook het montuguro ( zwarte kommen op de aanzet van de vinnen ) is bij Showa zeer belangrijk en een echt kenmerk. Bij Sanke mogen er zwarte strepen op de vinnen voorkomen, maar nooit geen zwarte Sumi aanzet. We kennen onder andere de:

Kindai Showa
Dit is een Showa met grote witte vlakken waarop het rood en zwart in sterk contrast afsteekt.

Hi Showa
Dit is een overwegend rode Koi op een zwarte ondergrond met kleine witte banen tussen de rode en zwarte tekeningen.

Maruten Showa
Bij de Maruten Showa wordt het hoofd weer gesierd met een ronde rode stip maar ook op de rest van het lichaam bevinden zich rode tekeningen.

Kin Showa
De Kin Showa is een Showa met een metallic schijn over zijn gehele lichaam. De meest bekende van de metallic Showa is de Kin Ki Showa. Dit is een geelachtige metallic glanzende Showa. De rode variant, of in andere woorden gezegd de Kin Showa, is een uitermate zeldzame Koi.

Tancho Showa
Net zoals bij de Tancho Kohaku en Tancho Sanke mag er alleen rood op het hoofd aanwezig zijn en niet op de rest van het lichaam. Wel moet bij de Tancho Showa natuurlijk het zwart op het lichaam aanwezig zijn.