Doitsu Ochiba

Binnenkort meer informatie over de Doitsu Ochiba.


De afstamming van de Doitsu en Leder Nishikigoi
Van de meeste variëteiten welke wij hebben beschreven of nog gaan beschrijven bestaat wel een Doitsu variant. Het is bij shows ( Doitsu A ) echter alleen de Doitsu Kohaku, Doitsu Sanke en de Doitsu Showa die een aparte groep vertegenwoordigen en dus ook beoordeeld worden.

De benaming Doitsu wordt altijd voor de variëteit geplaatst, dus Doitsu Kohaku, Doitsu Sanke enz.

De Doitsugoi werd in de 17e eeuw in Oostenrijk gekweekt en verder ontwikkeld zodat uiteindelijk twee varianten ontstonden. Namelijk de Doitsu spiegelkarper (Karper met nog één tot soms drie rijen grote schubben langs de naturaal en de ruglijn) en de lederkarper (Karper waarbij zich nog alleen schubben bevinden langs de ruglijn vanaf het hoofd tot aan de staartaanzet).

De spiegel- en de lederkarper werden in de 17e eeuw door monniken gekweekt om de vissen niet meer te hoeven ontdoen van die lastige schubben. Uiteindelijk stamt de Doitsu af van de gewone schubkarper zoals wij ze in elk water door heel Europa aantreffen. Met andere woorden: De Doitsu Variant van de Nishikigoi uit Japan heeft toch wel iets (al is het niet veel meer) van onze eigen vertrouwde schub-, spiegel- en of lederkarper.

De eerste spiegel- en lederkarpers werden omstreeks 1900 tot 1905 voor consumptie naar Japan gebracht. Kochigoro Akiyama kruiste voor het eerst deze karpers met de Asagi en hieruit ontstond de eerste echte Doitsu koivariant namelijk de Shusui.

De hoogte en het gedrongen figuur van de spiegelkarper, ontstaan door de inteelt door de monniken speelt nog vaak een grote rol bij de Doitsu Nishikigoi uit Japan. Door inteelt werden de spiegelkarpers namelijk korter en vooral hoger. Omdat dit in Japan echter als fout aangezien wordt is men intensief gaan kweken om dit onderdeel weer uit de spiegelkarper te kweken. Tot vandaag de dag is dit nog altijd niet voor 100% gelukt en worden Koi met dit kenmerk dan nog altijd geboren en als niet gewenst en dus ook niet waardevol gezien.

De beste Doitsu Nishikigoi moeten net als de volledig geschubde Nishikigoi een langwerpig torpedogevormd lichaam hebben.