Asagi/Yuki asagi

Een Asagi is een licht- of marineblauwe Koi met vanaf de kaken een roodoranje tekening welke doorloopt tot het einde van de Koi en vervolgens op de staart en de vinnen verdergaat. De blauwe tint van de Asagi wordt alleen onderbroken door een wazig tot helderwitte rand die elke schub omlijst. Hierdoor ontstaat een sterk netpatroon.

Het hoofd van de Asagi moet roomkleurig wit zijn met een zeer lichtblauwe schijn. Rode en/of zwarte vlekjes maar ook wazige delen op het hoofd ontsieren de Asagi. Waarschijnlijk is de Asagi een van de eerste afstammelingen die door kweek is ontstaan uit de oorspronkelijke wilde karper de Magoi. Hoe dan ook wordt de Asagi beschouwd als een van de voorvaderen van de Nishikigoi zoals wij hem nu kennen.

Zeker is dat de Gunjo Asagi (Asagi met een heldere indigoblauwe kleur) de voorvader is van alle donkere kleurvariëteiten zoals onder andere de Aka en Ki Matsuba.

De Narumi Asagi heeft daartegen een donkerblauwe kleur in de kern van elke schub liggen die weer omsloten wordt met een witte rand. Waarschijnlijk heeft juist deze witte rand ervoor gezorgd voor de witte basiskleur. Hieronder verstaan wij de Kohaku, Bekko en bijvoorbeeld Taisho Sanke.

Bij de Asagi is het belangrijk dat de Fukurin helderwit is op de rug en dat het netpatroon zeer gelijkmatig is. Bij een Hi Asagi is het belangrijk dat de Fukurin een duidelijke gelijkmatige rode kleur heeft en dat de Koi over zijn hele lichaam gelijkmatig rood is, met een wazige blauwachtige gloed over het hele lichaam.

Een Hi Asagi heeft veel weg van een Aka Matsuba (rode Matsuba) echter hij is niet metallic en ook de blauwe gloed ontbreekt bij de Aka Matsuba. Let er ook altijd op dat het hoofd van de Asagi niet ontsiert wordt door zwarte stipjes of wazige donker gekleurde vlekken.

Yuki Asagi, Yuki is Japans voor sneeuw en in Europa wordt deze variant ook wel “Snow Asagi” Genoemd. Wij zijn in eerste instantie begonnen om deze soort te veredelen door een chagoi met een Matsu Kawabake te kruisen.  Hieruit kwamen enkele jonge chagoi met een witte inslag op de schub-belijning. Deze jongen hebben we vervolgens gekruist tegen een lichte Asagi. Uiteindelijk onstond uiteindelijk de zogenaamde Yuki Asagi.