Kujaku

Kujaku - YoshikigoiDe Kujaku is een vier- tot vijfkleurige metallic Koi

De Kujaku is waarschijnlijk de meest populaire variëteit van alle metallic Koi. Dit komt niet alleen door zijn imposante verschijning maar waarschijnlijk vooral door zijn blijvende schoonheid. In de meeste gevallen zijn het namelijk de metallic varianten welke ook in latere jaren hun glans en helderheid op de kleur en tekening blijft behouden.

De Kujaku is een vier- en niet zelden vijfkleurige Koi. Onder de vier kleuren verstaan wij: wit, rood, zwart en bruingrijs. Indien de vijfde kleur aanwezig is, is deze altijd geel. Als men de Kujaku bekijkt ziet men eigenlijk een witte vis met roodgele patronen die net als bij een Matsuba duidelijk ingetekend zijn. Vaak vervagen de kleurpatronen aan het uiteinde in een bruingrijze kleur. Een vierkleurige Kujaku is uiterst zeldzaam en ook niet bepaald goedkoop in zijn aanschaf.

De Kujaku werd waarschijnlijk in Ojiya omstreeks 1960 gekweekt door Toshi Hirasawa uit een Hariwake en een Matsuba Ogon mannetje. Deze twee mannetjes werden gekruist met een Shusui vrouwtje waaruit de Kujaku ontstond. Deze naam kreeg hij omdat vooral de zwarte tekening veel overeenkomsten vertoonden met de veren van een pauw (Kujaku).