Sanke

Sanke - YoshikigoiDe Taisho Sanke is een witte Koi met rode en zwarte tekeningen

Deze zeer geliefde variëteit wordt door ons meestal kortweg Sanke genoemd. De Sanke stamt volgens de meeste berichten uit kruisingen tussen Kohaku met kleine zwarte stippen en de Bekko. De eerste Bekko waren mislukte kweekexemplaren uit Kohaku lijnen. Omdat de Bekko echter grotere black spots vertoonden als de kleine black spots van Kohaku stond een kruising niets meer in de weg.

Een van de eerste kwekers van Sanke was Torazo die verantwoordelijk is voor enkele van de bekendste Sanke bloedlijnen welke tot op vandaag tot de absolute top behoren.

De laatste jaren richt men de kweek steeds meer op wat wij noemen de moderne Sanke. Dit zijn Sanke met een duidelijk Kohaku patroon waar het zwart als kleine aftekeningen de rode en witte elementen sieren.

In voorgaande Jaren werd de Sanke echt gekweekt op meerdere zwarte elementen en deze waren ook groter dan de moderne Sanke. Het is zelfs zo dat de Sanke met meer zwart al vaak niet meer of nauwelijks te onderscheiden zijn van de moderne Showa. Ook hier is men namelijk gaan kweken op Showa met Kohaku tekeningen en duidelijk minder zwart als vroeger het geval was.

Ook voor de Taisho Sanke bestaan er verschillende onderverdelingen die net als de Kohaku uitmonden in verschillende Sanke benamingen. Veel van deze benamingen zijn dezelfde als gelden voor de Kohaku lijnen. We kennen onder andere de:

Kuchibeni Sanke
Dit is een Sanke met grote witte vlakken waarop het rood en zwart in sterk contrast afsteekt.

Maruten Sanke
Sanke met een rode stip op het hoofd en vervolgens rood op het lichaam.

Aka of Hi Sanke
Sanke met een vol en zwaar rood patroon over het gehele lichaam.

Nidan Sanke
Twee-staps Sanke.

Sandan Sanke
Drie-staps Sanke.

Yondan Sanke
Vier-staps Sanke.

Tancho Sanke
Sanke met alleen een rode stip op het hoofd en kleine zwarte aftekeningen op het lichaam.

Een Taisho Sanke waar het zwart alleen op het wit vertegenwoordigt is noemt men Subo Sumi. Deze Sanke is een van de zeldzaamste maar ook duurste kweekresultaten.