Koi variëteiten

Na vele artikelen geschreven te hebben in diverse toonaangevende Koi vakbladen heeft Jos Aben diverse webpagina’s samengesteld met informatie over de diverse Koi variëteiten. Jos heeft hierbij geput uit zijn jarenlange ervaring in de Koi wereld. En daar waar velen reeds ervaringen hebben opgedaan met zijn kennis (denk hierbij o.a. eens aan de door Jos gescheven cursus variëteiten van KOI2000).

In onze informatiebladen worden de diverse bekende Koi variëteiten en hun ontstaan beschreven. Ook zijn, indien bekend, de oorsprong en de soorten beschreven waaruit de diverse Koi variëteiten ontstonden. De Nishikigoi (Japanse sierkarper) is een kweekvariëteit van de gewone Karper, welke in Japan Koi wordt genoemd.

Hoewel een Chinees boek uit de Jin-dynastie (4e eeuw) de Koi vermeldt als een bontgekleurde karper, wordt aangenomen dat het kweken van Koi als siervis in de 19e eeuw in de Japanse Niigata prefectuur zou begonnen zijn, toen rijstboeren ontdekten dat sommige karpers mooier gekleurd waren dan anderen. De opvallende karpers werden gevangen en apart gekweekt.

In de 20e eeuw werden een aantal kleurvarianten als norm gesteld, met name de witrode Kohaku. Pas in 1914 werden deze normen bekend in de buitenwereld, toen de Niigata Koi tentoongesteld werden op de jaarbeurs van Tokio. De diverse Koi variëteiten worden onderscheiden door kleur, patroon en hun onderlinge verhoudingen.