Shiro Utsuri

In 2014 en 2015 werd langzaam maar zeker duidelijk dat onze Shiro Utsuri veel belangstelling kregen op de nationale shows.

Ze werden vaak bekroont met een award in alle mogelijke size.

Bij de Shiro Utsuri is zoals bij alle andere variëteiten natuurlijk een goede bouw uitermate belangrijk. Een goede bouw maar minder helder en witte huidkwaliteit is echter vooral bij een Shiro Utsuri een zeer negatief kenmerk. Als de huid niet echt sneeuwwit is dan komt zwarte kleur in het geheel niet tot zijn recht. Hoe witter het wit des te dieper en krachtiger word de zwarte kleur. Zwart is zwart, maar door de kleur wit word het zwart veel meer of minder versterkt. De zwarte patronen moeten een diepe en gelijkmatige tint hebben en liefst speels maar gelijkmatig in verloop de witte ondergrond sieren. Eigenlijk vreemd om het op deze manier te zeggen, omdat een Shiro een zwarte vis is met een witte tekening. Het uiterlijk van een modernere Shiro Utsuri laat echter anders vermoeden.

Belangrijk is ook om erop te letten dat de kop niet te vleeskleurig of te geel is. Dat verstoord meteen de vloeiende en krachtige uitstraling van de Shiro Utsuri.
Vaak hebben helaas de mannetjes deze negatieve eigenschap. Een goed vrouwtje met een lichte kop is vaak wat de prijs voor een groot gedeelte mee bepaald.

Kijk maar eens naar deze twee Shiro Utsuri die in hun verschijning juist tot die verbeelding spreken. Dit is wat een Shiro Utsuri tot een van de meest bekende en gewaardeerde variëteiten maakt.

Ook op shows word streng naar deze eigenschappen gekeken. Dat is ook de reden waarom dat deze twee Shiro Utsuri hun ereplaats zonder problemen wisten te bemachtigen.