Hoeveel moet ik mijn Koi eigenlijk voeren?

Na ons laatste artikel van afgelopen week is duidelijk geworden hoe men kan uitrekenen hoeveel lichaamsgewicht aan Koi er ongeveer in onze vijver rond zwemt.

De eerste vraag die dit dan ook meteen opleverde was hoeveel moet ik dan aan gewicht voeren om het optimale uit mijn Koi te halen qua groeipotentie?

In dit artikel ga ik iets dieper in op deze materie. Mocht u het hele verhaal willen lezen dan hou de Koibladen goed in de gaten want daar zal een heel uitgebreid artikel te lezen zijn van Jos Aben, waarin hij o.a. voer en alles wat erbij hoort uitlegt.

Zodra men bepaald heeft hoeveel gewicht er in uw vijver zwemt is het belangrijk te weten hoeveel u moet voeren.
Schrik niet als u dit gaat uitrekenen want veel mensen voeren nog niet de helft van wat ze eigenlijk daadwerkelijk zouden moeten voeren.

Ik ga als voorbeeld even een vijver nemen waar in totaal 15 Koi in zwemmen van allemaal rond de 45 cm per stuk. Per Koi heb je een gemiddeld gewicht van ongeveer 1,2 Kg dat betekend dat er aan gewicht in mijn vijver ongeveer 18 Kg aan Koi zwemt.

Bij watertemperaturen van 19 tot 20 graden Celsius kan 1 Koi tussen de 1-1,5% lichaamsgewicht per dag aan voer eten.

Wanneer de temperatuur van het water 21 tot 23 graden Celsius is, zal de dezelfde Koi ongeveer tussen de 1,5-2% lichaamsgewicht eten per dag.

Maar wanneer de watertemperatuur tussen de 23 en 25 graden Celsius ligt zal zij tussen de 3 – 3,5% lichaamsgewicht eten per dag.

Als ik dus mijn vijver neem betekent dat in mijn geval dat bij een temperatuur van 19 – 20 graden mijn Koi per dag tussen de 1 a 1.5% = 180 gram / 270 gram aan voer zouden moeten krijgen.

Bij 21 – 23 graden is dit al tussen de 270 en 360 gram.

Als men dan gaat kijken naar wat het voeraanbod tussen de 23 -25 graden zou moeten zijn, betekend dat men elke dag 540 gram 630 gram voeren moet om een zo optimaal mogelijke groei uit mijn Koi te halen!

LET OP!

U kunt niet morgen gaan uitrekenen hoeveel dat u moet voeren en dit overmorgen meteen in uw vijver voeren. Hier gaan eerst een aantal zaken aan vooraf.

Als men in het begin van het seizoen gaat uitrekenen (met evt. nieuwe aangekochte vissen) hoeveel Kg Koi u in u vijver heeft zwemmen is het van uiterst belang dat u begint met een veel lager gewicht. Het filter is namelijk niet klaar om deze grotere hoeveelheden voer af te breken. Men moet dus ook het filter langzaam maar zeker mee laten groeien om ammonia en Nitriet pieken te voorkomen.

Vanaf het begin langzaam opbouwen met het voer, betekent dat men op dag 1 begint u met bijvoorbeeld 30 gram, dag 2 geeft u 35 gram en zo verder tot u het gewenste voeraanbod heeft bereikt. Op deze wijze kan het filter gemakkelijk mee groeien met het voedselaanbod.
HEEL BELANGRIJK daarbij is het in de gaten houden van u waterparameters! U dient elke dag te testen of u geen verhoging van Ammoniak of Nitriet heeft. Hiervoor kunt u het beste een druppel test set gebruiken.

Mocht u een lichte verhoging constateren dan dient u die dag de hoeveelheid van de vorige dag te voeren. DUS NIET de gewenste 5 tot 10 gram extra voeren. De volgende dag kijken of het ammonia level weer nihil is. Indien ja dan kan men weer de extra 5 gram geven. Dit dient men vol te houden tot het maximum is bereikt.

Wanneer is het maximum aanbod bereikt?

Veel mensen rekenen uit hoeveel voer ze moet voeren wegen dit af en gaan er van uit dat dit ook het gewicht is wat er gevoerd kan worden. Niets is minder waar. Want een groot onderdeel van dit proces heeft ook met de filter te maken. Wat kan uw filter aan, aan voer? Iedereen heeft een ander filter systeem dus bij iedereen geldt dat voeren op maat dient te gebeuren. U kunt dit alleen zelf uittesten door langzaam naar het gewenste voergewicht te gaan en daarbij elke dag de parameters van het water heel goed in de gaten te houden. Het maximum is bereikt zodra het filter aangeeft dat hij het afvalproduct (verhoging ammoniak en/of nitriet) niet meer aan kan.